verantwoord fokken

Verantwoord Fokken Als je op een verantwoorde manier een nestje pups wil fokken moet je rekening houden met een aantal aspecten, die in de footprint van de hond staan geschreven. Gezondheid staat daarbij centraal. In de pootafdruk zie je de verschillende aspecten die een rol spelen bij het verantwoord fokken. Voorouders: de voorouders van een hond kunnen inzicht geven in de gezondheid van de hond en de mate van inteelt. Daarom is het belangrijk dat alle honden een stamboom krijgen. Klinisch onderzoek: Een dierenarts kan tijdens een klinisch onderzoek vaststellen of je hond een goede conditie heeft en controleert de ouderhond op eventuele afwijkingen. Genetische diversiteit: Dit zegt iets over de mate van inteelt. Een hoge genetische diversiteit verhoogt de kans op een vitaal leven. Genetische afwijkingen: De meeste genetische afwijkingen zijn recessief. D.w.z. dat een nakomeling pas ziek wordt als beide ouders het afwijkende gen doorgeven. Door slimme oudercombinaties te maken kun je voorkomen dat pups lijden aan een erfelijke ziekte. Een fokker kan op basis van de bovenstaande resultaten de beste keuze maken voor de ouderhonden. Het is ook belangrijk dat de koper op de hoogte is van deze informatie.

Genetische Diversiteit Een pup erft 50% van de genen van zijn vader en 50% van de genen van zijn moeder. Welke 50% dat is, weten we van te voren niet. Daarom zijn alle hondjes verschillend in een nest. Voor een optimale vitaliteit zijn er zo veel mogelijk, 100%, unieke genen nodig. We noemen dit de genetische diversiteit. De gevolgen van lage genetische diversiteit, ofwel hoge inteelt, zijn o.a.: • minder lang leven; • verminderde vruchtbaarheid; • kleinere nesten pups; • slechter immuunsysteem; • grotere kans op erfelijke ziekten. In onderstaande video wordt eenvoudig uitgelegd hoe inteelt kan ontstaan en wat de gevolgen zijn:
Filmpje https://www.youtube.com/watch?v=LWKYz1tsqmE&feature=emb_logo Aan de oorsprong van elk ras staan een relatief klein aantal honden. Het is bij honden die binnen een gesloten stamboek gefokt worden dus extra belangrijk om de genetische diversiteit of wel de inteeltwaarde te berekenen. Als je 2 niet verwante honden met elkaar combineert, dus bijvoorbeeld 2 honden van verschillende rassen is de inteeltwaarde 0%. Als je een halfbroer met een halfzus combineert is de inteeltwaarde 12,5%. Er zijn verschillende manieren om de genetische diversiteit, ook wel inteeltcoëfficiënt (COI) van een hond te bepalen: Door middel van een kansberekening op basis van stamboomgegevens. De COI waarde die uit deze berekening komt is een goede indicator mits de stamboom helemaal compleet en correct is. Een stamboom kan echter ‘liegen’, er kunnen typefoutjes gemaakt zijn of gegevens kunnen niet terug te vinden zijn. Zo worden in Nederland bijvoorbeeld geen voorouders van buitenlandse honden geregistreerd in de online database voor rashonden. Door middels van een analyse op basis van DNA Het wangslijm van de hond wordt dan door een laboratorium onderzocht op genetische diversiteit en tevens wordt het DNA gecheckt op genetische afwijkingen. Er zijn veel voorbeelden waarbij de genetische diversiteit echt anders (slechter) is dan de COI berekend aan de hand van een stamboom. Genetische diversiteit voor kruisingen en rashonden Ook voor kruisingen is het de genetische diversiteit van de ouderhonden op basis van DNA te onderzoeken. Vaak is er geen stamboom en weten we niet wat de afkomst is. Het kan zo maar voorkomen dat 2 honden met een ander uiterlijk dezelfde genetische achtergrond hebben. Om een zo gezond mogelijke hond te fokken moeten we dus zorgen dat de hond zoveel mogelijk verschillende genen meekrijgt van zijn ouders. Hij heeft dan een hoge genetische diversiteit waardoor de gevolgen van inteelt voorkomen worden. Voor een ras is het verstandig om er voor te zorgen dat je zoveel mogelijk honden inzet voor de fok. Een broer en een zus kunnen namelijk een ander pakket genen van de vader en van de moeder meegekregen hebben. Het is dan beter om met beide honden te fokken dan met die ene (kampioens)hond. We noemen dit ‘breed fokken’ link http://www.fokregistratie.com/fokken.htm. oeg je koptekst hier toe